Блог http://webekm.com/ и още нещо.

Κυτταρίτιδα

Τι είναι, πως δημιουργείται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού υποεπιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό και χαρακτηρίζεται από: 

 

  • Τοπική αύξηση λίπους σε επιλεγμένες περιοχές του σώματος.
  • Αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων
  • Συσσώρευση νερού και τοξινών
  • Ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η οποία καταλήγει σε κυκλοφορική στάση.

 

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος. Παρατηρείτε δε μία αύξηση στην εγκυμοσύνη και στην κλιμακτήριο, διότι τα οιστρογόνα ευνοούν την κατακράτηση νερού στον οργανισμό.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους. Κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία και αυτό τη συνδέει με τις ορμόνες του γεννητικού συστήματος. Παρατηρείτε δε μία αύξηση στην εγκυμοσύνη και στην κλιμακτήριο, διότι τα οιστρογόνα ευνοούν την κατακράτηση νερού στον οργανισμό. 

Η κυτταρίτιδα αποτελείται από λιπώδη ιστό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα τοιχώματα του συνδετικού ιστού. Ο λιπώδης ιστός ο οποίος αποτελείται από λιπώδη κύτταρα (λιποκύτταρα) δρα ως αποθήκη ενέργειας: αποθηκεύει γλυκόζη και λίπος και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος ανάλογα με τη λειτουργία των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Η ανισορροπία μεταξύ της διαδικασίας αποθήκευσης και απελευθέρωσης συνιστά ένα αποφασιστικό παράγοντα στη δημιουργία κυτταρίτιδας.

 

Σε ποια σημεία εμφανίζεται:

Οι γλουτοί, το πάνω τμήμα των μηρών, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος.

 

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισης της κυτταρίτιδας

 

  • Το φύλο - Η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες διότι στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί, οι οποίοι φροντίζουν τις απαλές γραμμές, είναι περισσότεροι από ό,τι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα οπού παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωση τους, εξαιτίας των γυναικείων ορμονών.
  • Η κληρονομικότητα - Αν μια μητέρα εμφανίσει κυτταρίτιδα εξαιτίας κυκλοφορικών προβλημάτων, τότε η κόρη της θα έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κυτταρίτιδα.
  • Οι ορμονικές διαταραχές - Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνει και τον ρυθμό μεταβολισμού. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πολλές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες δημιουργούν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. 
  • Η καθιστική ζωή - Η έλλειψη κινήσεων επηρεάζει αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια υπάρχει ανεπάρκεια εφοδιασμού των ιστών με οξυγόνο.
  • Η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση και η μολυσμένη ατμόσφαιρα.
  • Στη διατροφή η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης η πολύ πλούσια διατροφή σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πεπτική λειτουργία με τη φυσική συνέπειά της τη δυσκοιλιότητα. 
  • Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  • Η στάση του σώματος - Η κακή ή ελλιπής αναπνοή λόγω στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας. Όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες δίχως να κινούνται προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία καθώς και κατακράτηση υγρών. 
  • Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει ή ν’ αυξήσει την κυτταρίτιδα.

 

Τύποι κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα προσβάλλει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του γυναικείου πληθυσμού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι καθετί που μοιάζει με κυτταρίτιδα είναι κιόλας. Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται σωστή διάγνωση διότι πιθανόν να πρόκειται για μια χαλάρωση που προκλήθηκε από απότομη απώλεια βάρους ή έλλειψης κίνησης.

Υπάρχουν δύο τύποι κυτταρίτιδας:

Η συμπαγής κυτταρίτιδα, η οποία είναι σκληρή και παρουσιάζεται με ελάχιστες εξαιρέσεις σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση ακόμα και σε αθλήτριες. Είναι συμπαγής, συνήθως οροθετημένη και συχνά συνοδεύεται από πόνο λόγω της συμπίεσης των νευρικών απολήξεων. 

Η μαλακή κυτταρίτιδα, η οποία απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες είναι κινητή και γλιστράει μέσα στους ιστούς. Παρατηρείται σε γυναίκες με παχυσαρκία και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Επίσης η κυτταρίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί από στάδια ανάλογα αν είναι ήπια ή έντονη 

και σε κρυσταλλική ή κολλώδη ανάλογα με τις τοξίνες που υπάρχουν στον οργανισμό. Η τελευταία ταξινόμηση του τύπου της κυτταρίτιδας είναι και η πιο σημαντική διότι διαφορετικά διασπώνται και απομακρύνονται από τον οργανισμό οι κρυσταλλικές τοξίνες και διαφορετικά οι κολλώδης. 

Γενικά, ο τύπος, τα αίτια και το βάθος στο οποίο παρουσιάζεται η κυτταρίτιδα είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας

  1. Η μάλαξη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει τον όγκο του αίματος στην μαλασσόμενη περιοχή διευκολύνοντας την ανταλλαγή των υγρών στους ιστούς. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών και τα συμπτώματα της κούρασης. Η υπεραιμία που δημιουργείται επιταχύνει τον μεταβολισμό. Έτσι, η μάλαξη βοηθά στους ιστούς να ανανεωθούν να διεισδύσουν τα κατάλοιπα στην λέμφο και να ελαττωθεί ο όγκος των λιποκυττάρων. Βοηθά να γίνει σωστή παροχέτευση της λέμφου και να μειωθεί το οίδημα το οποίο συνυπάρχει με την κυτταρίτιδα. Οι νευρικές απολήξεις του δέρματος υγιείς και καθαρές πλέον, στέλνουν μηνύματα στους ιστούς ενεργοποιώντας σιγά σιγά όλο το λειτουργικό σύστημα. Οι σωστές πιέσεις διεγείρουν την λέμφο, τα κύτταρα ανανεώνονται πιο γρήγορα και απομακρύνονται οι τοξίνες. Η τεχνική στην μάλαξη πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα και σωστά, χωρίς έντονο πόνο. Η μάλαξη για να έχει καλύτερα αποτέλεσμα τόσο στην χαλάρωση όσο στην κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος καλό είναι να γίνεται με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια, η επιλογή των οποίων έχει μεγάλη σημασία επειδή εκτός των πολλαπλών ιδιοτήτων τους ορισμένα από αυτά έχουν την ικανότητα να διαλύουν τις κρυσταλλικές ή τις κολλώδεις τοξίνες αντίστοιχα.
  2. Ηλεκτροθεραπεία - Μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η ηλεκτροθεραπεία. Η διοχέτευση κάποιας μορφής ενέργειας στις πάσχουσες περιοχές όπως είναι η θερμική, η μηχανική και η ηλεκτρική ενέργεια που βελτιώνουν τις λειτουργίες των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (λεμφικό, αγγειακό, φλεβικό, αρτηριακό, μυϊκό). Τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ηλεκτρικών ρευμάτων είναι θερμικά, φυσικοχημικά και νευροφυσιολογικά. Η ηλεκτροθεραπεία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εφαρμογών που στηρίζονται σε παραδεκτές επιστημονικά αρχές και γνώσεις πάνω στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία. Ηλεκτροθεραπεία, για την κυτταρίτιδα, τη χαλάρωση και το τοπικό πάχος, μπορούν να εφαρμόσουν μόνο διπλωματούχοι Αισθητικοί (είναι οι μόνοι που εκπαιδεύονται στα ΤΕΙ σε ανώτατο βαθμό τετραετούς εκπαίδευσης) αφού λάβουν υπ’ όψη τις αντενδείξεις όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις, δερματοπάθειες, επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη, έμμηνος ρύση, ύπαρξη μεταλλικής πρόθεσης κ.α. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ηλεκτροβελονισμός εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτροθεραπείας.
  3. Άσκηση - Με τη συχνή και συστηματική γυμναστική τονώνονται οι μύες και αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Το βάδισμα με άνετα παπούτσια, έχει θεαματικά αποτελέσματα διότι τα πόδια λειτουργούν ως αντλία για τα αγγεία, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Από τις αθλητικές δραστηριότητες, οι πλέον προσιτές και κατάλληλες θεωρούνται το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός και το περπάτημα.
  4. Η ισορροπημένη διατροφή με βασικά στοιχεία τη μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά, την ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού, ιδιαίτερα αυτού που προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι κονσέρβες τα γλυκά τα μπισκότα κ.λ.π. την επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και τέλος τη σωστή πρόσληψη καθαρού νερού.
  5. Η χρήση καλλυντικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απαλύνει το πρόβλημα. Στο σπίτι τα εξειδικευμένα προϊόντα που είναι συνδυασμός δραστικών ουσιών με ιδιαίτερα ενεργά εκχυλίσματα φυκιών αποτελούν μία εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Πρέπει ωστόσο να να τονίσουμε ότι δεν εξαφανίζουν άμεσα ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα ειδικά όταν η χρήση τους είναι εποχική. Μόνο η αθροιστική δράση, με καθημερινή χρήση και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα.  Πώς τα χρησιμοποιούμε: Το πρώτο διάστημα τα απλώνουμε πρωί και βράδυ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εταιρίας και τις συμβουλές του Αισθητικού που θα σας τα προτείνει. Ύστερα από ένα μήνα συνεχίζουμε την εφαρμογή τους μία φορά την ημέρα. Τα απλώνουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις και με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Το μασάζ βοηθά στην καλύτερη απορρόφησή τους και τονώνει την κυκλοφορία. Τα θετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν σύντομα.

Βενετία Σίμου

Υπεύθυνη αισθητικός για το

Spirit day spa

 

 

 

Bookmaker bet365 The best odds.

Full premium BIG Theme for CMS